A fagyasztó áldás, azonban nem minden ételnek tesz jót, ha jégre tesszük.
Nyersen, félkészen és készen is szoktunk ennivalót tenni a fagyasztóba, a készételek közül azonban többeket nem javasolt mirelitté tenni. A következő fogásokat semmiképp se fagyasszuk le, mert felengedés után elvesztik az ízüket, állagukat, és egyszerűen élvezhetetlenné válnak!
Rizibi, rizottó, rizses ételek
A rizs felengedés után ugyan ehető marad, de összetörik, és szinte vizes péppé válik, ami tovább fokozódik, ha zöldséggel van keverve.
Finomfőzelék és más, habarással készülő főzelékek
A kiengedett kész főzeléket talán úgy lehet a legjobban leírni, hogy atomjaira esik. A benne található nedvesség és a többi alkotóelem jól láthatóan elkülönül egymástól, a korábbi selymes állag egy darabos, pépes, borzalommá válik.
Bolognai spagetti és egyéb tésztaételek
A szósz önmagában remekül fagyasztható, kiengedés után is finom marad, viszont tésztával eltéve már más a helyzet. A főtt tészták a fagyasztóban ragacsossá válnak, összeállnak, ha nem épp jellegtelenül pépessé. Jobban járunk, ha csak a szószt jegeljük, a tésztát pedig frissen főzzük ki hozzá.
Majonézes hideg saláták
Tojás, brokkoli, kukorica vagy más majonézes saláta is gusztustalan lesz, miután szétesik a fagyás miatt. Az ízéből is rengeteget veszít, de az állaga az, ami igazán taszítóvá válik.
Sültkrumpli
Már újramelegítve sem az igazi, a fagyasztót megjárva pedig egyenesen förtelmes.
Uborkasaláta
Az uborka is elázik a jégkristályoktól, nem túl bizalomgerjesztő, salátafőzelékre emlékeztető állagot nyer a fagyasztóban.
Főtt tojás
Majonézes mártás nélkül sem jó lefagyasztani, mert szivacsossá válik, az állaga gumis lesz. Inkább szeleteljük rá egy szendvicsre még frissen a maradékot, vagy készítsünk belőle tojáskrémet.
Rakott burgonya
Adja magát, ha a tojás és a tejföl sem tűri jól a fagyasztást, akkor az azokkal készült fogás sem lesz élvezhető.