A lakásban felbukkanó penész komoly probléma lehet, különösen, ha éppen az új nyílászárók cseréjét követően jelenik meg. Sokan nem számítanak arra, hogy egy ilyen beruházásnak nemcsak pozitív, hanem esetenként negatív következményei is lehetnek.

Cikkünkben bemutatjuk, miért penészedhet a lakás a nyílászárók cseréje után, mi okozza ezt a jelenséget, mit lehet tenni ellene, és hogyan lehet megelőzni. Emellett arra is kitérünk, hogy miért van szükség a régi ablakok és ajtók cseréjére, és milyen előnyökkel járhat mindez.

Miért cseréljük le a régi nyílászárókat?

A régi ablakok és ajtók cseréjének számos oka lehet, amelyek közül az alábbiak a leggyakoribbak:

  • Energiahatékonyság javítása: A régi ablakok sok esetben rosszul zárnak, és komoly hőveszteséget okozhatnak. Az új nyílászárók jobb szigetelést biztosítanak, amivel csökkenthető a fűtési költség.
  • Biztonság növelése: A korszerű ablakok és ajtók biztonságosabbak, és nehezebben törhetők be.
  • Esztétikai okok: A modern nyílászárók esztétikusabb megjelenést kölcsönöznek a lakásnak.

Azonban az energiahatékonyság növelése és a jobb szigetelés gyakran egy váratlan problémát hoz magával: a penészedést.

Mi okozza a penészedést az új nyílászárók beépítése után?

Az új ablakok és ajtók beépítése után sok lakásban tapasztalható a penész megjelenése. Ennek leggyakoribb oka a megfelelő szellőzés hiánya. A régi nyílászárók gyakran nem zártak tökéletesen, ezért természetes szellőzést biztosítottak a lakásnak. Az új, jól szigetelt nyílászárók viszont tökéletesen zárnak, megakadályozva a levegő szabad áramlását.

Amikor a nedvesség nem tud távozni a lakásból, a levegő páratartalma megnövekszik, ami kedvez a penészgombák elszaporodásának. Az olyan helyiségekben, mint a fürdőszoba vagy a konyha, ahol rendszeresen keletkezik pára, ez a probléma még kifejezettebb lehet.

Mit okozhat a penész?

A penész nemcsak esztétikai probléma, hanem komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet. A penészgombák spórái allergiás reakciókat, légzőszervi megbetegedéseket és asztmás rohamokat okozhatnak. Gyerekeknél és időseknél, valamint az immunrendszerüket gyengült személyeknél különösen veszélyes lehet a penész jelenléte.

Egy 2011-es tanulmány szerint a penésznek kitett embereknél jelentősen megnő a légzőszervi betegségek kialakulásának kockázata (Fisk, W.J., et al., 2011). A lakásban kialakuló penész a bútorokat, textíliákat és egyéb anyagokat is károsíthatja, ami hosszú távon jelentős anyagi károkat okozhat.

Hogyan lehet megelőzni a penészedést?

Szerencsére számos módszer létezik a penészedés megelőzésére és kezelésére. Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy a lakásban ne alakuljon ki penész:

  1. Rendszeres szellőztetés: A legfontosabb lépés a megfelelő szellőzés biztosítása. Legalább naponta kétszer-háromszor szellőztessük át a lakást, különösen a fürdőszobát és a konyhát.
  2. Párátlanítók használata: Ha a természetes szellőzés nem elegendő, párátlanító készülékkel is csökkenthetjük a levegő páratartalmát.
  3. Szellőztető rendszerek beépítése: A hővisszanyerős szellőztető rendszerek képesek friss levegőt biztosítani a lakásba, miközben megőrzik a beltéri hőmérsékletet. Ez különösen hatékony megoldás lehet az energiahatékony nyílászárókkal felszerelt lakások esetében.
  4. Penészgátló festékek használata: Az olyan helyiségekben, ahol nagyobb a páraképződés, mint például a fürdőszoba, érdemes penészgátló festéket használni, ami csökkenti a penész megjelenésének esélyét.
  5. Higrométer használata: A lakás páratartalmát érdemes rendszeresen ellenőrizni. Az ideális belső páratartalom 40-60% között van. Ha ezt meghaladja, mindenképpen lépéseket kell tenni a csökkentésére.

Mit tegyünk, ha már megjelent a penész?

Ha már megjelent a penész, a következő lépések segíthetnek megszabadulni tőle:

  • Penész eltávolítása: Speciális penészeltávolító szerekkel vagy házi készítésű ecetes oldattal kezelhetjük a penészes felületeket. Fontos azonban, hogy a penész eltávolításakor megfelelő védőfelszerelést viseljünk.
  • Okok megszüntetése: Az eltávolítás önmagában nem elegendő; a penész megjelenésének okait is meg kell szüntetni. Ha a magas páratartalom a probléma, fokozni kell a szellőztetést vagy párátlanító készüléket kell használni.

A nyílászárók cseréje után megjelenő penész egy gyakori probléma, amely azonban megelőzhető és kezelhető. Az új ablakok és ajtók hatékonyan javítják a lakás hőszigetelését és biztonságát, de a megfelelő szellőzés biztosítása nélkül könnyen penészedéshez vezethetnek. A rendszeres szellőztetés, a páratartalom szabályozása, és a megfelelő anyagok használata mind hozzájárulhatnak a probléma megelőzéséhez. Ha pedig már megjelent a penész, fontos, hogy azonnal cselekedjünk, és megtegyük a szükséges lépéseket a megszüntetésére.