Az ízük, az illatuk, a látványuk és a bennük található tápanyagok miatt érdemes tartani otthon friss, élő fűszereket.
Főként a levélfűszerekkel érdemes elsőnek próbálkozni, mint a bazsalikom, lestyán, kapor, zsálya, borsikafű, borsmenta, citromfű, kakukkfű, majoránna, oregánó, rozmaring vagy tárkony, de olyan termésfűszerrel, mint a paprika is lehet sikerélményünk.
Mivel nem mindenkinek áll rendelkezésére hatalmas kert, így némi leleményességgel a helytakarékosság fényében kezdhetünk gondolkodni. Ehhez igazából csak annyit kell tenni, hogy nem széltében, hanem fölfele ültessünk. Erre remek a lehetőség a ‘fűszertorony’, ahol a kaspók egymásra helyezésével lehet teret nyerni függőleges irányba:
Egy ilyen jellegű saját fűszerkert akár az erkélyen is elférhet.
De persze a torony tulajdonképpen bármilyen formában kivitelezhető. Egy rúd segítségével akár egymásra is építhetőek a cserepek.
A klasszikus állványos megoldás is célravezető lehet.
Bármilyen kis helyet is szánunk a fűszernövényeknek, arról mindig gondoskodjunk, hogy elegendő napfény érje őket! Ezen kívül csak vízre van szükségük és olyan kaspóra, aminek jó a vízelvezetése, így a földjükből a fölösleges nedvesség távozni tud.
Ha ezeket betartjuk a növények friss, ízletes finomságokkal hálálják majd meg a törődést!
Forrás: Balcony Garden Web