Jól esik virágot kapni, de sajnos nem tartanak örökké.
Az idő múlása menthetetlenül elhervasztja a vágott virágot, de még így sem kell a kukában végezniük. Ha sajnálod kidobni, légy kreatív és konzerváld!
A legismertebb módja a virágok megmentésének, a kiszárítással való tartósítás. Ehhez fejjel lefelé lógatva kell tartani egy jól szellőző, napfénytől védett helyen, amíg szépen elszárad. A módszernek az a hátránya, hogy 2-4 hétig is eltarthat és nincs garancia arra, hogy nem fognak lehullani, vagy bepenészedni a levelei. Ezért időközönként nézz rá, hogy jól halad e a folyamat és, ha nincs probléma, a végén kínáld meg hajlakkal! Így nagyobb valószínűséggel fog egyben maradni.
A könyvben préselés is ismert és hatékony módszer, csak egy jó vastag szótár vagy enciklopédia kell hozzá és némi zsírpapír. Egy nagyobb csokrot persze szét kell szedni, és valószínűleg a növény szárát is vissza kell vágni. De ha finoman bánunk vele, jó eséllyel lesz a könyvünk közepén egy szépre lapított emlék a virágainkból, ami remekül mutathat a falon. Érdemes időközönként ránézni és kicserélni a papírt, hogy a kívánt eredményt kapd!
A türelmetlenebbeknek megoldást jelenthet a szilikagél. Egy jól zárható dobozba kell összezárni a virágokat ezzel a csodás szerrel. Ebben az esetben is érdemes szemmel tartani a folyamatot, hogy nehogy túlszáradjanak a növények és szétporladjanak.
A szárított virágokat aztán lehet keretbe tenni.
Vagy papírra ragasztani.
De még kiszáradás előtt üvegbe zárva is mesés dekoráció készülhet.
Érdemes megmenteni őket!