A narancsnak a belső fehér hártyás részén kívül minden része felhasználható.
Húsát megenni, levét meginni egészséges, gazdag C-vitamin-forrás.
A héját se dobjuk ki! Remekül hasznosítható, és illatával igazán ünnepi hangulatot teremt. Többféle dekoráció készülhet belőle, a leeső részeket pedig kandírozhatjuk. Lehetőleg kezeletlen narancsot használjuk, de mindenképp sikáljuk át a héjat felhasználás előtt!
Íme pár ötlet:
Éles késsel vékony csíkban hámozva rózsát formázhatunk a héjból. Levelekkel, tobozokkal, szegfűszeggel, egyebekkel csinos és illatozó dekorációt készíthetünk.
Asztaldísz készülhet úgy is, hogy a narancshéjat késsel vagy sütiformával vágjuk ki, majd egy hurkapálcával vagy szívószállal kilyukasztva zsinórt fűzünk bele.
Az előbbi megoldással elkészülő díszek fellógatva is jól mutatnak.
A narancshéjból kivágott, szalaggal átfűzött formák önmagukban karácsonyfadíszként is megállják a helyüket. (Fontos, hogy nehezék alatt szárítsuk őket, akkor nem fognak felpöndörödni!)
Félbevágva, szegfűszeggel díszítve remek mécsestartó lehet, miután kiszedtük a belsejét és kivágtuk a tetejét.
Ha üvegbe helyezzük a héjat, adjunk hozzá egész fahéjat, gyógynövényeket vagy fűszernövényeket, öntsük fel vízzel és egy picike illóolajjal, hangulatos mécsestartó válik belőle.